Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Étkezés

Receptek

Reggel:  A reggeli croissant-kávé elfogyasztásához ideálisak a kávézók és az elsőként kinyitó bárok. Itt egyben croissant_clayettehd.jpgmegfigyelhetjük az ébredező város megannyi érdekes alakját is, a környező üzletekbe árut szállító munkásokat, a szokásos kávéjukra beugró szomszéd boltosokat, a munkába igyekvő urakat és hölgyeket, a ráérősen olvasgató és cigarettázó helybelieket. Egy espresso (kávé) körülbelül 1 euróba kerül, a tejeskávé (café-crème) körülbelül 1,50-be, a croissant az üzletekben 0,80 €-tól kezdődik, vendéglátóhelyen azonban ennél jóval többet kell érte fizetni. A bárokban és kávézókban ne keressük a pékségek választékát, a legtöbb helyen csak croissant vagy „csokis kenyeret” (pain au chocolat) tartanak. 
Délben: Az ebédidő hivatalosan 12 és 14 óra közé esik, ekkor tartanak szünetet a hivatalok és az iskolák is. A gyors és viszonylag olcsó ebéd megoldható a mindenhol megtalálható, hamburger-sültkrumpli alapú gyorséttermekben, a nemzetisági gyorséttermekben (kínai, thai...), vagy a számtalan szendvicsárus valamelyikénél. Az arab és a török konyha egyebek mellett falafellel, kebabbal képviselteti magát a gyors és olcsó étkeztetésben. A pékségek ugyancsak kínálnak ebédhez méltó méretű szendvicseket. Nem kell aggódva várni a számlát a franciák körében népszerű ebédlőhelyeken sem, az önkiszolgáló Flunch-ban (pl. a Forum des Halles mellett) 10 €-ból akár háromfogásos (előétel-főétel-desszert) ebédre is futja, de a Brioche Dorée vagy a Paul's salátái és főételei is megfizethetők. Érdemes megnézni az általában szendvicset vagy salátát, valamint desszertet és italt tartalmazó menüt, amely olcsóbb, mintha külön-külön kérnénk ugyanazokat a tételeket. A mindenütt megtalálható teraszokon, bisztrókban és éttermekben általában van déli menü és „plat du jour”, azaz napi egytálétel-ajánlat. A 20 eurós menü kedvező árú, a 30-50 euró képviseli a középkategóriát, ezen felül pedig drágának számítanak a fogások. Az éttermekben ugyancsak érdemes a menüt választani,amely kellemesen elfogyasztható méretű adagokból áll. A menük árában nincs benne az ital és a kávé! Egy kancsó vizet azonban kérés nélkül az asztalra tesznek, de ha mégsem, akkor ezt nyugdtan kérhetjük, nem kerül semmibe. 
Délután: Négy-öt óra felé jól esik egy kávé vagy egy tea. Például egy mentatea, amelyet a párizsiak is 24247009.jpgelőszeretettel fogyasztanak az arab vagy török éttermekben és kávézókban. Az egyik legfelkapottabb hely a Párizsi Mecset kertje, ahol a teához arab süteményeket is rendelhetünk. A francia péksüteményeket sem zárhatjuk le a croissant megemlítésével. Már csak azért sem, mert ennek is számtalan fajtája van, az ebéd és a vacsora közötti időszak kitűnő alkalom például egy mandulás croissant elfogyasztására, de a mazsolás vagy kakaós-krémes csiga, valamint a gyümölcsös sütemények is csábítóak.
Este: Vacsorázni 20 óra körül szokás. Ez az étkezés tart a legtovább, hiszen aki vendéglátóhelyen étkezik, az általában társaságban, beszélgetve, iszogatva teszi ezt.  Nyáron a párizsi teraszok zsúfolásig megtelnek, érdemes tehát asztalt foglalni a kinézett helyen. Számos kis étteremben annyira kevés a hely, hogy az asztalokat szorosan egymás mellé állítják, és néha olyan érzése van az embernek, hogy idegenekkel ül egy asztalnál. Ez azonban nemhogy nem zavaró, hanem Párizs életéhez hozzátartozó érdekesség. Az éttermek nagy része 12 és 15 óra között, illetve 19 és 23 óra között tart nyitva, a legnagyobb és   legforgalmasabb helyen lévők azonban délután is várják a vendégeket.  Akárcsak délben, este is lehet menüt rendelni.

TIPP

Kora reggeltől késő éjszakáig számos vendéglátóhely-típus közül választhatunk. A francia konyha mellett ráadásul a világ szinte összes ízét és specialitását megkóstolhatjuk Párizsban. Akárcsak a méltán világhíres francia ínyencségeket kínáló éttermek, a nemzetközi vendéglátóhelyek is minden kategóriában jelen vannak a gyorsétkezdétől kezdve a luxusétteremig. Lehet nagyon olcsón indonéz vagy vietnami menüt rendelni, és jócskán a pénztárcánkba nyúlni.