Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Házi croissant

Hozzávalók:Kép
35 dkg liszt
28 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 dl hideg tej
2 dkg cukor
1,5 dkg méz
fél evőkanál só
fél evőkanál citromlé

6 dkg lisztet a citromlével és a vajjal összegyúrúnk, majd ha nagyon megpuhult, egy kb 15×20-as téglalapot formázunk belőle, ezt tálcára terítjük, és a hűtőbe tesszük. 
A sót és a maradék lisztet összekeverjük. Simára keverjük a tejet, a cukrot, a mézet és az élesztőt, majd a liszthez hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a vajas téglát a közepére helyezve két oldalról be tudjuk burkolni vele.
A vajas téglát a kinyújtott tészta közepére helyezzük, a tészta szélét a vajas részre hajtjuk, hogy ne nyomódjon majd ki a vaj a nyújtáskor, és két oldalról ráhajtjuk a tésztát. 
Ezután kinyújtjuk a tésztát, és szemmel 3 részre osztjuk. A két szélső tésztarészt a középsőre hajtjuk, ez a szimpla hajtás. Majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk.
Szemmel (a kezünk élével kissé bejelöljük) 4 részre osztjuk a tésztát, a szélsőket behajtjuk, majd azokat egymásra hajtjuk, ez a dupla hajtás. Ezután még egy szimpla hajtást végzünk, majd 2-3 órára nedves konyharuhával letakarva pihentetjük a tésztát a hűtőben.
Fél cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és 2 darab 20 cm széles csíkot vágunk belőle, ezeket pedig hosszúkás, 10 cm széles alapú, egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. 
A tészta sarkait kicsit meghúzzuk, és a háromszöget a szélesebb irányból feltekerjük, majd tojással megkenjük a tetejét. 15-20 percig meleg helyen kelesztjük, és 190°C fokos sütőben aranybarnára sütjük. 
Töltött croissant:
Csokoládés croissant 
Sonkás-sajtos croissant
   
Burgonya fánkocskák

Hozzávalók:
45 dkg kihűlt áttört burgonya
1 teáskanál szárított élesztő
1 tojás
5 dkg liszt
5 dkg apróra vágott vöröshagyma

bors

Keverjük össze a hozzávalókat. Először a burgonyát a liszttel, majd adjuk hozzá a sót, borsot, végül a vöröshagymát, tojást és az élesztőt. Majd formázzunk kis golyókat, majd süssük ki olajban. Porcukorral megszórjuk.

Tojásos füstölt lazac

Hozzávalók:
4 tojás
12 dkg füstölt lazac
2 dkg vaj
4 teáskanál tejföl
bors

A füstölt lazacot vágjuk fel kis kockákra, osszuk szét 4 kivajazott sütőformába. Üssünk egy-egy tojást mindegyik sütőformába és főzzük 6 percig a párolóedényben. Melegítsük fel a tejfölt egy csipet borssal. Majd egy teáskanálnyi tejfölt tegyünk mindegyik tojásra. Pirítóssal tálaljuk.

Franciás zöldborsó

Hozzávalók: 
50 dkg fagyasztott borsó
5 salátalevél
1 vöröshagyma
kakukkfű 
2,5 dkg vaj

bors

A salátaleveleket vágjuk vékony csíkokra, a vöröshagymát pedig apróra. Tegyük a borsót, a salátát, a vöröshagymát és a kakukkfüvet egy párolóedénybe és főzzük 15 percig. Fogjuk fel a levet és keverjük hozzá a borsóhoz és a vajhoz. Fűszerezzük meg és tálaljuk.

Eperszósz

Hozzávalók:
3 evőkanál cukor
0,5 dl víz
néhány csepp citromlé
2/3 csésze eper (15 dkg)

Forraljuk fel a vizet a cukorral. Öntsük rá az eperre. Turmixoljuk össze, szűrjük le, adjuk hozzá a citromlét. Majd lehűtjük.

Francia hagymaleves

Hozzávalók:Kép
4 vöröshagyma
4 dkg vaj vagy margarin
5 dkg reszelt sajt
1,5 l víz

bors
4 szelet kenyér
olaj
2 evőkanál kukoricaliszt

A fazékban a zsiradékban süssük aranybarnára az apróra vágott vöröshagymát. Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Öntsünk rá 1,5 l vizet. Sózzuk, borsozzuk. Zárjuk le a fedőt és melegítsük. Főzzük 5 percig. Sűrítsük be egy kis vízben elkevert 2 evőkanálnyi kukoricaliszttel. Egy serpenyőben pirítsunk aranybarnára néhány szelet kenyeret. A szeleteket vágjuk négy felé. Fektessük őket egy levesestál aljára, majd   öntsük rá a levest. Szórjuk meg reszelt sajttal. Néhány percig melegítsük a levesestálat meleg sütőben, majd tálaljuk.  

Kép Vissza a Francia receptek menübe           Kép Vissza a Menübe